Badacsony New Yorkban 2025

Rekordszámú borászattal és felejthetetlen vulkanikus

borokkal tért vissza Budapestre a „Badacsony New Yorkban” 2025-ös rendezvénye

Április 5-én ismét elérkezett egyik kedvenc tavaszi eseményünk, a már 14. alkalommal megrendezett „Badacsony New Yorkban”, amelyet a badacsonyi borászok ezúttal is a budapesti New York Palota elegáns Róma termében tartottak. Sohasem titkoltuk, hogy a vulkanikus borokért különösen rajongunk, így ezúttal is óriási lelkesedéssel csatlakoztunk szerkesztő társulatunkkal a borászok, szakértők és borkedvelő közönség színes társaságához, hogy közösen ünnepeljük e különleges borvidék hagyományait, egyedi ízeit és folyamatos megújulását.

Az idei seregszemlén 37 borászat mutatkozott be, akik több mint 160 gondosan válogatott tételt hoztak. A Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy és társaik nem mindennapi vulkanikus termőtalajainak izgalmas karakterei bontakoztak ki a poharainkban. Az ismert nagypincészetek – mint a 2HA Szőlőbirtok, Szászi birtok, Váli Bor, Villa Tolnay, Gilvesy pincészet, Sabar Borház vagy a mi egyik nagy kedvencünk, a mindig izgalmas Villa Sandahl,  mellett idén látványosan sok kisebb, ígéretes, még kevésbé ismert pince is lehetőséget kapott, aminek különösen örültünk. Egyik kiemelt kedvencünk a Weller pince Vulcanus pezsgőtétele volt: pezsgőként különösen jól érvényesült fiatalos elevensége, ásványossága, amitől azonnal feljegyeztük a jövő ígéretes tételeként.

A kép forrása: https://kostolo.badacsony.com/

A rendezvény sajátossága, hogy személyesen találkozhattunk a borászokkal, akik készséggel meséltek nem csupán boraikról, de filozófiájukról és terveikről. Ezt a bensőséges szakmai hangulatot különösen értékeltük. Így beszélgethettünk például Jakab Péterrel, a Jakab Pincészet tulajdonos-borászával is. Bár régóta rajongunk a pince Pinot Noir boraiért, most a Kéknyelű olyan természetes könnyedséggel és eleganciával ragadott magával, hogy azonnal a kedvenceink közé emelkedett. Ismét volt alkalmunk  együtt kóstolni a 2HA Szőlőbirtok
tulajdonosával, Török Csabával is, aki természetesen hozta ikonikus Tabunello-ját, a szentgyörgyhegyi Sangiovese egyedülálló magyar arcát, mely mellett idei új élményként a Courage vörösének 2021-es évjáratát is külön ki kellett emelnünk. Ilyenkor mindig eszünkbe jut: a Badacsonyi régió tényleg egyre relevánsabb vörösborokat is mutat, erre érdemes lesz figyelni a jövőben.

A pincészetek négy tételes limitációja kiváló lehetőséget adott arra, hogy igazán mély megértést szerezzünk a különböző stílusokról, ízvilágokról és filozófiákról. A Badacsonyi borvidékre annyira jellemző őshonos fajták
– a
Kéknyelű, Olaszrizling, Budai Zöld, Zeus, Rózsakő vagy éppen a rejtőzködőbb Vulcanus, mind karakteresen képviselték vulkanikus eredetű, ásványos terroirjukat. Számunkra meglepő volt, hogy Badacsony egyik legízig-
vérig helyi szőlőfajtája, a Vulcanus fajta esetében csak két tétellel találkoztunk: egy csendes borral
Edvi Illés pincéjétől és már említett Weller pezsgőjével, reméljük, a jövőben bővül majd a kínálat.

A kép forrása: https://kostolo.badacsony.com/

Valódi csúcstételként élhettük meg a Váli Birtok 2021-es Tabula Rasáját is, amelyet James Suckling nemzetközi mércével is kiemelkedőnek értékelt: 92 pontjával be is került a legjobb 100 magyar bor közé. Egy pohárba zárt
bizonyítéka annak, hogy Badacsony valóban képes világszínvonalú borokat alkotni.

A szakmai program is sokat adott, hiszen Dr. Laposa József „Badacsony, a magyar borvidékek ékessége” című mesterkurzusán tartalmas betekintést nyújtott a régió múltjába, jelenébe és ígéretes, minőségalapú jövőjébe. Számunkra mindig fontos felismerés, hogy Badacsony potenciálja csak összefogással, közös vízióval aknázható ki igazán.

És ha már teljes Badacsony-élményről beszélünk, további meghívott kiállítók is színesítették a napunkat, mint
például a Badacsonyi Szőlőhegy Egyesület, Árvai Gábor geotúra-vezető, a Szentkirályi Ásványvíz képviselői,
valamint a minden évben kihagyhatatlan Szegi Családi Gazdaság, akik helyi kézműves sajtokkal és helyben érlelt húsokkal fokozták az élményt.

A kép forrása: https:/bor.hu/borutazas/badacsonyi-borvidek

Badacsony sikertörténete már régen túllépett a régió határain. Egyre többeket győz meg nemzetközi szinten is, hogy mindig izgalmas, kifinomult vulkanikus borokat termelnek, egy valóban egyedi terroirra építkezve. Az idei rendezvény pedig megmutatta: ezt a potenciált a borászatok példás összefogása és közös fellépése képes
igazán kibontakoztatni a nemzetközi figyelem előtt is.

Részünkről, csak így tovább, Badacsony! Köszönjük a Badacsonyi Borvidéknek, aBadacsonyi Turisztikai és Borút Egyesületnek, és mindazoknak, akik lehetővé tették ezt az élményekkel és szakmai inspirációval teli délutánt.

Mi máris várjuk a folytatást – jövőre újra találkozunk!

TOVÁBBI CIKKEK

Badacsony ismét a New Yorkba látogat

Folytatva az elmúlt évek hagyományát 2025. április 5-én ismét Budapestre, a patinás New York Palota Róma termébe költözik egy napra a Badacsonyi borvidék. A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsony New Yorkban nagy kóstolón a borvidék

Bővebben
Merlot wine

Merlot világnap – Ünnepeljük a sokszínűséget

November 7-én, a Merlot világnapján, kitűnő alkalom kínálkozik, hogy elmélyedj e közkedvelt szőlőfajta sokrétű stílusaiban. Ezen az őszi estén kiváló lehetőség adódik egy borkóstoló megszervezésére, melynek keretében család és barátok társaságában élvezheted a világ különböző

Bővebben
Stílusos Borimádók Magazin

Kiállunk a tudatos és mérsékletes borfogyasztás mellet. Magazinunkban írunk borokról, de olykor pikánsabb témák is előfordulhatnak. Elmúltál már 18 éves?